Hvordan hjelpe studenter ta informerte valg rundt bærekraft?

År
2024
Rolle
Tjenestedesigner
Lengde
Ett semester
Format
Digital tjeneste

Oppsummering

NTNU ønsket at studenter skulle ta reflekterte valg rundt bærekraft og utvikle ferdigheter gjennom en aktiv læringsdagbok. Prosjektets mål var å utvikle en helhetlig tjeneste som gir verdi både under og etter studiet. Som designer bidro jeg med brukerinnsikt og digital prototyping over en periode på ett semester.

Løsning

Løsningen, "Iber" (innovasjon, bærekraft, etikk og refleksjon), er et refleksjons- og læringsverktøy som hjelper studenter å få en strukturert tilnærming til bærekraft.

Målgruppe

Studenter og emneansvarlige ved NTNU

Mål

  • Skape en helhetlig plattform for refleksjon og erfaringsbasert læring.
  • Gi studentene en strukturert og fleksibel tilnærming til bærekraft.
  • Tilrettelegge for at studentene oppnår et bærekraftsertifikat gjennom valgfri fordypning.

Mine oppgaver

Informasjonsarkitektur
Tjenestedesign
Prototyping
Brukerinnsikt

Problemstilling

«Hvordan kan vi utvikle et refleksjonsverktøy som får designstudenter til å reflektere
jevnlig om bærekraft, som styrker deres evne til å integrere bærekraft i fremtidige
prosjekter?»

Problemstillingen ble utviklet og spisset etter hvert i prosessen. Den endelige problemstillingen er basert på oppdragsgivers bestilling, samt identifiserte brukerbehov.

Designprosessen

👉🏻 Det ble samlet innsikt gjennom dybdeintervjuer og analyser av læringsvaner, som avdekket utfordringer med struktur og motivasjon i studiehverdagen. Problemstillingen ble definert med HMW-spørsmål og affinity mapping. Workshops med studenter genererte konsepter, og interaktive prototyper ble utviklet og testet.

Resultat

Iber legger til rette for refleksjonsnotater og obligatoriske emneaktiviteter som vurderes direkte av emneansvarlige for enkel oppfølging.
Plattformen tilbyr fleksible verktøy, ressurser og oversikt over krav. Gjennom Bærekraftsertifikatet kan studentene fordype seg i bærekraft, styrke sin kompetanse og få en konkurransefortrinn i arbeidslivet.

Metodeoversikt

Forståelsesfasen

Funnene fra innsiktsarbeidet viste at digitale arbeidsformater er foretrukket blant studenter, med ulike preferanser for gruppe- eller individuelt arbeid, og at konkurranseelementer oppleves som motiverende. I tillegg ble behovet for enkel oppfølging av refleksjoner identifisert, og en økende etterspørsel etter bærekraftskompetanse i arbeidslivet. Sekundærinnsikten viste at bærekraft er noe studenter ønsker mer kunnskap om, og at enkelte utdanningsinstitusjoner allerede tilrettelegger for dette gjennom valgfrie emner.

Defineringsfasen

Løsningen hadde som mål hjelpe studenter ta informerte valg rundt bærekraft gjennom en læringsmodul og et sted for refleksjoner. Det ble utarbedet personas og empatikart for å kartlegge brukerens og oppdragsgivers behov. Kravspesifikasjonene av oppdragsgiver og funn fra innsiktsarbeidet ble samlet og organisert i et affinitetsdiagram. Det ble også utviklet et tjenestekart som viser hele tjenestens berøringspunkter.

Personas og empatikart
Personas og empatikart ble brukt

Tjenestekart
Tjenestekart som viser alle berøringspunkter

Utvikling

Et sitemap ble laget med oversikt over informasjonsarkitekturen. I tillegg ble det brukt kreative metoder som "Worst Possible Idea" og "Crazy 8" for idégenerering.

Lavoppløselig prototype
Lo-fi prototype

Sitemap
Sitemap

Levering

Løsningen ble testet med studenter for å evaluere løsningen. Brukertesten besto av en introduksjon til prosjektets formål og problemstilling, samt et scenariobasert oppgavesett med avsluttende spørsmål. Innsikten fra testene ble sortert i et affinity-diagram, som identifiserte åtte hovedpunkter med tilhørende tilbakemeldinger fra deltakerne. En desktop walkthrough-video visualiserte brukerreisen og verdien av konseptet. Det ferdige resultatet ble en høyoppløselig prototype laget med Figma.

Konklusjon

Prosjektet har vist meg hvordan metoder som dybdeintervjuer, tjenestekartlegging og personas gir nyttig innsikt i hva brukerne trenger. Det hadde vært hensiktsmessig med mer innsikt fra emneansvarlige, for å få bedre kjennskap til deres behov. Flere undersøkelser og en tjenestesafari på den ferdige løsningen sammen med brukerne ville bidratt positivt i en eventuell videreutvikling av konseptet.

Last ned designrapporten
Last ned designrapporten
Flowchart
Last ned designrapporten
Det var ikke alt!
Lyst til å lese mer?
Last ned designrapporten